Максимална температура от 42,3 градуса на сянка е измерена в

...
</TD
> Максимална температура от 42,3 градуса на сянка е измерена в
Коментари Харесай

Жегата в Пловдив днес беше безпощадна, осем души колабираха

Максимална температура от 42,3 градуса на сянка е измерена в късния следобяд в Русе. Това оповестиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град, написа Българска телеграфна агенция.

Това не е връх. Най-горещо на 26 юли е било през 2000 година. Тогава термометрите са отчели 44 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 година - 14 градуса. 

42 градуса са отчели термометрите в Пловдив, Хасково, Стара Загора, Свищов, Елхово, Шумен, Силистра.

Осем души са припаднали в горещините в Пловдив, оповестиха за bTV от Спешната помощ в града. Сред тях е и 93-годишна жена, която в 14:00 часа излязла на разходка.

Най-младият потърпевш е 37-годишна жена, която е колабирала. Много хора през днешния ден потърсиха персоналните си лекари.

Директорът на " Спешна помощ " в Русе доктор Иванка Маринова сподели, че до късния следобяд през днешния ден е получен единствено един сигнал за почувствал се зле от горещото време човек. Става дума за 20-годишен юноша, който е изчаквал на спирка рейс от градския превоз. Той е прегледан на място и освободен. 

Поради високите температури на самостоятелен от Общината краткотраен пункт в центъра на Русе се дава безвъзмездна минерална вода, а фелдшер мери кръвното налягане на искащите минувачи и ги поучава по какъв начин да се пазят от жегата.

От кметството осведомят, че профилирани машини оросяват с вода централния площад, улици и булеварди в Русе. 

В Ямбол температурата следобяд достигна 39 градуса на сянка. Възможно е обаче повишаване през идващите часове, съобщи ръководителят на локалната Хидрометеорологична обсерватория Стойка Башаева.

" Измерените градуси са надалеч от температурния връх за Ямбол. През 2000 година на 5 юли в града са отчетени 44,4 градуса на сянка. През 2007 година на 24 юли термометрите в града са посочили 43 градуса ", сподели още Башаева.

По думите ѝ през последните години се следи изместване на вълните горещо време от август към юли месец. Ямбол е измежду седемте области в страната, в които през днешния ден е в действие червен код за рисково високи температури.

Рекордна температура за този ден е измерена в Ловеч. В късния следобяд оптималните градуси на сянка доближиха 39,9, оповестиха от хидрометеорологичната станция. От там прибавиха, че се чака градусите още да се повишат. Досегашният връх за 26 юли е бил регистриран през 2021 година, когато термометрите са отчели 37,9 градуса. 

От Центъра за незабавна медицинска помощ в Ловеч споделиха, че нямат сигнали за почувствали се зле от горещото време хора.

Във връзка с високите температури, за втори ден чиновници на Община Ловеч раздаваха безплатно студена минерална вода на жителите на централния площад в града.

Температура от 40,5 градуса е измерена този следобяд в Шумен. Рекордните градуси бяха достигнати към 17.00 часа. Досега най-топло на тази дата е било през 2000 година. Тогава в града са регистрирани 40,3 градуса.

Жегата през днешния ден опразни улиците още по обяд. Утре се чакат по-приемливи градуси и температури по-близки до пролетните.

40 градуса е било във В. Търново, Разград, Пазарджик, Сливен, Карнобат и Сандански. 

Може да се каже, че през вчерашния ден и през днешния ден са най-горещите дни до момента от началото на лятото в България. 

Все още остава неподобрен абсолютният върха за най-висока температури през месец юли. Той е регистриран на 5 юли 1916 година в Садово - 45,2 градуса.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР